Linda Hermansson är redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Örebro. Foto: SVT

Nyhetsåret 2017 – SVT:s Linda Hermansson om upploppet i Hallsberg

Publicerad

Den sjätte mars 2017 utbröt oroligheter på Alléskolan i Hallsberg. Ungdomar och polis drabbade samman och elva personer greps senare misstänkta för våldsamt upplopp. Händelsen följdes av en lång rättsprocess, där SVT oväntat spelade en viktig roll.

SVT Nyheter Örebro var av en tillfällighet i närheten av Alléskolan i samband med det våldsamma upploppet i Hallsberg. Två av redaktionens fotografer kunde därför fånga stora delar av händelseförloppet på film.

I rättprocessen efter upploppet begärde åklagaren att få ta del av SVT:s filmade material från platsen. SVT sade nej och överklagade beslutet i två omgångar.

Uppgifter ska inte lämna SVT

När hovrätten slog fast att filmen skulle lämnas ut, valde SVT att inte överklaga till högsta domstolen utan att gå med på åklagarens begäran.

– Anledningen till att vi inte ville lämna ut filmen är att den som vänder sig till SVT med uppgifter ska känna sig trygg med att uppgifterna inte lämnar företaget, säger SVT Nyheter Örebros ansvariga utgivare Linda Hermansson. 

Självständighet viktigt

Men en del personer anklagade SVT för att skydda brottslingar?

– Det handlade inte alls om det. Att staten och public service och andra medieföretag står åtskilda och i all möjlig utsträckning hanterar sina uppdrag självständigt är essentiellt i alla välfungerande demokratier.

– Det är därför viktigt för oss att markera att myndigheter inte hur som helst kan begära att få ta del av vårt material, förklarar hon. 

SVT har långtgående skyldigheter

Men den här gången valde SVT till sist att lämna ut materialet, varför då?

– Vi valde att inte överklaga till högsta domstolen eftersom att filmen inte innehöll några källskyddade uppgifter.

Hade vi agerat annorlunda om filmen hade gjort det?

– Det kan vi bara spekulera i. Har vi källskyddat material så har vi långtgående skyldigheter att skydda våra källor, det är något grundläggande. Det är ett ansvar vi tar på högsta allvar, säger Linda Hermansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPP I HALLSBERG

Mer i ämnet