15 lag med mellanstadiebarn möttes i onsdagens halloweenturnering i Linde arena.

Här läggs över en miljon på lovaktiviteter

Publicerad

I Lindesberg erbjuds flera olika aktiviteter på höstlovet – varje dag. Kommunen har över en miljon kronor att sätta sprätt på.

– Vi klarar nog inte av att använda alla pengar, säger fritidskonsulenten Jonas Andersson.

I år delade staten för första gången ut det nya bidraget som ska användas till aktiviteter på årets alla lov förutom sommarlovet. Totalt delades drygt 9 miljoner kronor ut till Örebro län. Nästan 1,2 miljoner gick till Lindesberg.

– Det är väldigt värdefullt, vi hade aldrig kunnat erbjuda allt det här annars. Budgeten har varit mikroskopisk tidigare, säger Lindesberg kommuns fritidskonsulent Jonas Andersson.

Jonas Andersson, fritidskonsulent Lindesberg kommun. Foto: Mikael Åberg / SVT

15 lag möts i turnering

Vi träffas i Lindesbergs arena där en fotbollsturnering med halloweentema pågår. Totalt 15 lag med barn i mellanstadieålder gör upp i turneringen. För den som inte gillar fotboll går det också att dansa, spela bowling eller prova på att rida på en mekanisk tjur.

– Fotbollen har gått bra, men det är svårt eftersom vi saknar en spelare, säger Ilva Khalil.

Hon spelar tillsammans med tre klasskompisar från Brotorpsskolans klass 5C.

Klasskompisarna i klass 5C på Brotorpsskolan var en spelare kort på planen. Från vänster: Ilva Khalil, Elsa Arenvang, Alva Kretschmann och Amin Bousguenda. Foto: Mikael Åberg / SVT

Tilldelas olika summor

Bidraget räknas fram baserat på hur många barn i hushåll med ekonomiskt bistånd som bor i kommunen. Länets kommuner har tilldelats olika summor, och vad de gjort av pengarna skiljer sig stort.

Degerfors erbjuder till exempel knappt några aktiviteter på lovet. Hittills i år har endast 30 000 av knappt 400 000 kronor använts.

– Det är det som en av våra ekonomer ser är bokfört än så länge. Summan kan komma att stiga, men i dag har vi 370 000 kronor kvar, säger Timmy Falk som är kommunikatör på Degerfors kommun.

Han understryker att pengarna är helt öronmärkta till lovaktiviteter, men han kan inte svara på varför så mycket av bidraget fortfarande finns kvar.

– Det får respektive verksamhet svara på.

Om pengarna inte används innan årets slut blir kommunerna återbetalningsskyldiga.

Så mycket aktivitetspengar har kommunerna fått

Regeringen har beslutat att ge Socialstyrelsen i uppdrag att fördela medel och följa upp satsningen på bidrag till avgiftsfria lovaktiviteter – utanför sommarlovet – för barn i åldrarna 6–15 år under åren 2018–2020.

Så här mycket pengar fick kommunerna 2018:

Askersund, 235.352 kronor

Degerfors, 397.443 kronor

Hallsberg, 191.721 kronor

Hällefors, 451,474 kronor

Karlskoga, 1.411.820 kronor

Kumla 488.016 kronor

Laxå 45.316 kronor

Lekeberg 94.117 kronor

Lindesberg 1.181.755 kronor

Ljusnarsberg 315.526 kronor

Nora 407.842 kronor

Örebro 4.137.739 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.