Fallteknik för äldre – det är något som judoförbundet kommer att lära ut. Här är det istället Valentina Moscat från Italien som åker i mattan. Foto: Markus Schreiber / SVT

Nytt grepp för att få äldre att ramla rätt

Publicerad

Under hösten kommer Svenska Judoförbundet att utbilda flera av sina instruktörer till falltrygghetsledare. De ska i sin tur lära äldre runt om i landet att ramla rätt.

Varje år dör 1 000 personer till följd av fallolyckor. 70 000 skadar sig så allvarligt efter ett fall att de blir inlagda på sjukhus. De flesta av dem är 80 år och äldre.

Förutom att fallen kostar mycket stort lidande för personerna som skadar sig kostar de samhället mer än 11 miljarder kronor – om året.

Ska ramla rätt

Mot den lite dystra bakgrunden har nu Svenska Judoförbundet beslutat sig för att starta ett projekt för att lära äldre hur man ramlar rätt.

– Vi kommer att utbilda judoinstruktörer till speciella falltrygghetsledare, förklarar generaldirektör Erik Vesterlund på Svenska Judoförbundet. De ska i sin tur samarbeta med pensionärsorganisationer eller kommuner för att utbilda äldre.

Tar det försiktigt

Med tanke på att målgruppen inte är särskilt spänstig från början gäller det att vara försiktig förklarar Erik Vesterlund.

– När kurserna kommer igång kommer det inte att handla om några dramatiska fallövningar vid första tillfället. Det viktiga är att man ska känna sig trygg med att ramla.

Stort intresse

Att falla rätt och falla tryggt är en del av sporten judo och enligt Erik Vesterlund har tanken om ett liknande projekt funnits under en tid.

– Nu kommer vi att utbilda de första falltrygghetsledarna under hösten i Lindesberg, där vi har vårt riksgymnasium, och i Göteborg. Redan nu ser vi att det finns ett stort intresse så vi kommer förmodligen att behöva utöka med fler kurstillfällen än de som redan nu är inplanerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer