Örebropolisen Peter Springare och Björn Häger, ordförande för Publicistklubben. Foto: TT / SVT

Nytt inlägg från Springare rör upp känslor

Uppdaterad
Publicerad

Peter Springare skriver i ett inlägg på Facebook att han vill ” förinta alla vänsterextrema journalister”. Inlägget riskerar att spä på föraktet för journalister, menar Björn Häger, ordförande för Publicistklubben.

Återigen blåser det om Örebropolisen Peter Springare. I inlägget som han lade ut på sin Facebooksida den 8 mars uppmanar han politiker att ta krafttag mot problem inom vård, skola och omsorg. Om politikerna gjorde det, skulle det enligt Springare också ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”

Just formuleringen om ”vänsterextrema journalister” har väckt skarpa reaktioner och lett till en lång kommentarstråd på Springares Facebooksida.  

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Läs mer: Springare och Janouch blir krönikörer

Polisen Martin Marmgren, som också är aktiv inom Miljöpartiet skriver på Twitter att Springare har ”passerat jävligt många gränser”.

Formuleringen har också kommenterats av Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet och krönikören Alex Schulman, som i en krönika i Expressen uppmanar Springare att lämna sitt jobb. 

Mårten Schultz, professor i civilrätt skriver i Svenska Dagbladet att inlägget inte kan klassas som hets mot folkgrupp, eftersom journalister inte är en folkgrupp och att inlägget inte uppmanar till uppvigling eller är utpekande mot en enskild person.  

”Vatten på sin kvarn”

Publicistklubbens ordförande, Björn Häger säger att formuleringen kan leda till ökat förakt för journalister. För många journalister har hat i form av samtal och mejl blivit en del av vardagen, vilket Häger beskriver som ett av de största arbetsmiljöproblemen för journalister idag.    

– En sidoeffekt är att knäppgökar får vatten får sin kvarn, säger Häger.    

Björn Häger säger också att Springare självklart har rätt till sina åsikter, men att han borde ta debatten offentligt.    

– Han har ju rätt att klaga på journalister, men då får han ta det i en debatt och försvara sina åsikter.   

Peter Springare blev medialt uppmärksammad tidigare i år då han i ett facebookinlägg beskrev sin vardag som polis och att de flesta av hans ärenden rörde misstänkta gärningsmän med utländsk bakgrund.

Känd över en natt

Springare blev rikskändis över en natt och debatten om huruvida personer med utländsk bakgrund är överrepresenterade i brottstatistiken tog ny fart. Inlägget ledde till att Springare polisanmäldes för hets mot folkgrupp, men utredningen lades ner. I början av mars anmälde polismyndigheten honom för dataintrång. 

På sociala medier har Springare fått stort stöd. Gruppen ”Stå upp för Peter Springare” har idag över 200.000 medlemmar. Men det är inte alla som är med i gruppen frivilligt, det visar ett test som SVT Nyheter Örebro har gjort.

SVT Nyheter söker Peter Springare och polisen i Örebro för en kommentar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet