Kulturcentrum med moské

Uppdaterad
Publicerad

En stor mötesplats med idrottshall, restaurang och moské. Just nu pågår bygget av Örebros nya kulturcentrum intill Karlslundsgatan på Väster i Örebro.

Det är BosniskaIslamiska Församlingen i Örebro som står bakom projektet. I mars i år sattesarbetet i gång och om två, tre år ska kulturcentret stå färdigt.

– Den här platsen kommeratt bli en mötesplats för alla och kommer att bidra till bättre integration. Härhoppas jag att vanliga svenskar och vi som kommit hit kommer träffas, sägerprojektledaren Hazim Gurda.

Det blir ettkulturcenter med en restaurang som serverar bosnisk mat, en idrottshall och enmoské.

– När en församling bygger nya lokaler måste man naturligtvisha lokaler för bönestunder. Just nu är det ett stort intresse förförsamlingslokaler, i Örebro med omnejd bor mellan 15 000 och 20 000 muslimer,berättar Hazim Gurda.

Det var de högalokalhyrorna som slukade miljontals kronor för bosniska föreningar i Örebro somväckte tanken om att bygga något eget. Bosniska islamiska församlingar frånhela världen har nu gått samman ekonomiskt för att finansiera bygget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.