Karin Johansson är projektledare och ska få fler föräldrar att ta del av den information som Region Örebro län delar med sig av. Foto: Martin Wik /SVT

Nytt projekt från Regionen ska locka fler föräldrar in i föräldragrupper

Publicerad

Fler föräldrar ska få information och stöd, det vill Region Örebro län uppnå med sitt nya projekt kring föräldrastöd.

– Föräldrar ska få den hjälp de behöver på den plats som passar de själva bäst, säger Karin Johansson som är projektledare.

Intresset för föräldragrupper har minskat i Örebro län. År 2016 deltog 63 procent av alla förstföderskor i någon föräldragrupp, under förra året var den siffran 50. Detta är något Region Örebro län vill ändra på. 

– Vi vill att fler ska få ta del av den information som ges i föräldragrupperna och därför har vi nu skapat möjlighet för föräldrastöd på nätet och vi kommer arrangera storgruppsföreläsningar på flera platser runtom i länet, säger projektledaren Karin Johansson.

I dag erbjuder alla barnmorskemottagningar i länet föräldragrupper, även om det på vissa ställen har behövt prioriterats bort emellanåt.

– Vissa mottagningar har tidigare haft svårt att erbjuda föräldragrupper på grund av hög arbetsbelastning samt att någon mottagning har haft svårt att få ihop grupper då det är få blivande föräldrar som velat gå i just smågrupper.

Nya projektet ett alternativ

Det nya projektet med föräldrastöd på nätet och storgruppsföreläsningar ska inte ses som en ersättning till traditionella föräldragrupper, utan snarare som ett komplement eller alternativ, påpekar Karin Johansson. 

– Vi har inga planer på att ta bort de vanliga föräldragrupperna. Vi gör det här för att föräldrar ska få fler valmöjligheter. Vissa vill söka information på ett sätt och andra på ett annat, så vi hoppas att fler blir nöjda och hittar ett sätt som passar just dem. 

Nu kan blivande föräldrar välja bland:

• Traditionell föräldragrupp

• Storgruppsföreläsning

• Föräldrastöd online via e-tjänst

• Föräldragrupp på olika språk – både talade språk och teckenspråk

• Föräldragrupp för unga, blivande föräldrar

• Träffar för ensamstående föräldrar

• Träffar för regnbågsfamiljer

• Träffar för de som väntar tvillingar familjer där den gravida eller den gravidas partner definierar sig som homo- bi-,

transperson eller queerperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.