Mathias Eriksson (SD), Niklas Hermansson (C), samt Daniel Johansson (M) Foto: Jewsper Mattsson /SVT

Nytt samarbete mellan SD, C och M i Ljusnarsberg i norra länet

Uppdaterad
Publicerad

På riksplanet vill inget parti just nu samarbeta med Sverigedemokraterna. Men i Ljusnarsberg i Örebro län ser det annorlunda ut. Där presenteras nu ett nytt valtekniskt samarbete mellan oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Det nya samarbetet presenterades i tingshuset i Kopparberg under tisdagseftermiddagen.

– Jag förstår inte riktigt var kontroversen ligger. Om var fjärde väljare lagt sin röst på SD så är det något vi måste ta hänsyn till, säger Daniel Johansson (M).

Blocköverskridande styre

Ljusnarsbergs kommun styrs nu av ett blocköverskridande partisamarbete. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna har makten, med 11 av de 21 mandaten.

Men kommunen är ett starkt Sverigedemokratiskt fäste. I en valteknisk samverkan kommer nu Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna att samarbeta för att driva opposition.

”Enda sättet”

I den gemensamma skrivelsen heter det att ”våra partier kommer att samarbeta politiskt och ha en ambition att söka samsyn inom väsentliga områden i kommunpolitiken och därmed öka våra möjligheter att driva en aktiv oppositionspolitik

– Det här är ju enda sättet att bedriva politik för mina väljare, för Centern, säger Niklas Hemansson (C).

SD blev efter valet näst största parti, med drygt 26 procent av rösterna. Socialdemokraterna blev störst, med över 39 procent av rösterna. Bägge partierna gick framåt i valet.

– Vi ska arbeta tillsammans och söka samsyn inom väsentliga områden, säger Mathias Eriksson (SD).

Partierna har kommit överens om att arbeta för att utveckla vård, skola och omsorg samt verka för kommande investeringar i allmännyttan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.