Nytt skolbibliotek för lässugna elever i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Idag under den nationella läsdagen var det passande nog invigning av det nya skolbiblioteket på Karlbergsskolan i Karlskoga. Det är en del av den satsning som Karlskogas grundskolor gör på elevers språkutveckling och skolbibliotek.

Det är bland annat ny inredning och nya böcker som eleverna nu får ta del av på Karlsbergskolan.

-Tanken är att biblioteket ska bli en attraktiv plats där elever och personalen trivs och där man får lust till att läsa. Vi behöver mer läsning bland de unga idag för vi ser att det påverkar hur man presterar i alla ämnen, det handlar inte bara om svenska, säger Marie Angle, skolutvecklare med inrikting på bibliotek i Karlskoga kommun.

Eleverna får jobba på sin språkutveckling med läsningen och de får också lära sig hur det fungerar i ett bibliotek, hur man söker information i böcker och i bokstavordning till exempel.

Pedagoger får stöd

Med det nya skolbiblioteket och de nya böckerna finns även till för pedagogerna på skolan, då det ska fungera som en pedagogisk resurs. Man beskriver att det nya biblioteket är ett dagligt stöd för personalen gällande läsinlärning, språkutveckling, informationssökning och normkritiskt arbete.

– Personalen ska ha möjlighet att pedagogiskt stöd. De kan använda böcker för att jobba med allt från medeltiden till att man har det jobbigt i klassen, säger Marie.

Eleverna har varit delaktiga

Arbetet med biblioteket på Karlbergsskolan har pågått sedan februari och kommer fungera som ett formbibliotek som man kommer ta med sig vid utvecklingen av kommunens resterande skolbibliotek.

Och vid utvecklingen av det nya skolbiblioteket har eleverna fått vara med och tycka till.

– Eleverna har ritat, varit väldigt kreativa och hjälpsamma på olika sätt. Om vilka böcker som ska finnas, hur det ska vara i biblioteket, vilka regler vi ska ha och vilka färger vi ska ha, säger Marie.

I klippet ovan kan ni höra med av vad eleverna tycker om deras nya bibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.