Öbo åker på en miljonsmäll från Skatteverket. Foto: SVT, Christine Olsson/TT

Öbo åker på skattesmäll – får återbetala miljonbelopp

Publicerad

Skatteverket tvingar Öbo att betala 1,9 miljoner kronor. Enligt Skatteverket har Öbo bland annat deklarerat ombyggnationer som reparationer, vilket gör att bostadsbolaget nu får betala tillbaka.

Skatteverket menar bland annat att avdrag som det kommunalägda bostadsbolaget Örebrobostäder gjort för renovering av lekplatser, installation av diskmaskiner samt ombyggnad av affärslokaler är felaktiga. Avdragen för detta har Öbo kallat reparationer, men det håller inte Skatteverket med om.

– Skatteverket har gjort en revision där de har gått igenom räkenskapsåret 2017. De har bedömt saker annorlunda när det gäller ombyggnadsprojekt, säger Harriet Arnold, kommunikationschef på Öbo.

Skatteverket menar till exempel att nya lekredskap och diskmaskiner höjer värdet på de aktuella fastigheterna och därför inte ska anses vara reparationer. För dessa avdrag ska Öbo betala tillbaka 650 000 kronor.

Den andra stora posten som Skattverket slår ner på handlar om inbetalning av pensionsfonder till KPA pension. Öbo har betalat in en del av pensionspremien via en överskottsfond som de har hos KPA.

Detta har man dock inte redovisat i bokföringen. Skatteverket menar att det är fel och att det ska redovisas som betalning av tjänstepensionsförsäkring och att Öbo därför ska betala löneskatt.

Öbo följer beslutet

Öbo kommer inte överklaga beslutet utan rättar sig efter det. Harriet Arnold har svårt att svara på hur det påverkar Öbo ekonomiskt.

– Det är mycket pengar, men vi är ett stort bolag, säger hon.

Så ni klarar av att betala beloppet utan att behöva skära ner någonstans?

– Ja det gör vi, säger Harriet Arnold.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer