Öbo vill att tre av fyra lägenheter som hyrs ut i Oxhagen och Vivalla ska gå till personer med fast inkomst, men lyckas inte nå sitt eget mål. Foto: SVT

ÖBO vill ha fler hyresgäster med jobb i Oxhagen och Vivalla – når inte de egna målen

Uppdaterad
Publicerad

Idag hyrs 60 procent av bostäderna i Oxhagen och Vivalla ut till personer med en fast inkomst. Örebrobostäder, Öbo, har som mål är att den siffran ska vara 75 procent. Men det är svårt att locka personer med jobb till de bostadsområdena.

Av de lägeheter som blir lediga för uthyrning i Oxhagen och Vivalla ska tre av fyra gå till personer med inkomst från jobb, pension eller studiemedel. Den regeln har gällt sedan januari 2017.

Frångått inkomstkravet

Men Öbo har fått släppa på inkomstkravet i en del fall, eftersom det inte är tillräckligt många med fast inkomst som söker bostad i Oxhagen och Vivalla.

– Jag tycker ändå att vi har uppnått en stor del av vårt mål och kommer jobba vidare framåt med det. Så jag är ändå nöjd med de 60 procenten som vi nått upp till, säger Camilla Andersson (S), ordförande i Öbos styrelse.

Camilla Andersson, socialdemokrat och ordförande i Örebrobostäders styrelse.

Camilla Andersson påpekar också att det det var en viss inkörningsperiod innan projektet kom igång ordentligt och att det påverkat resultatet.

Attraktivare områden

Dessutom gäller inte inkomstkravet är om den sökande redan bor i området och vill byta lägenhet.

Hur ska ni göra det attraktivt att flytta till Oxhagen eller Vivalla?

– Det handlar naturligtvis om att göra området attraktivt. Att det finns möjlighet för alla kategorier av åldrar att vistas och bo i området. Att man känner att ”här bor vi bra, här bor vi fint”, säger Camilla Andersson.

Bott länge i Vivalla

En som redan känner så för Vivalla är Dhia Flayeh Muhsin som bott i området i 18 år.

– Det är ett jättefint område. På kvällen kan du promenera runt Vivalla, det är jättefint. Det finns alla möjliga traditioner och kulturer här också, säger han.

Dock behövs det starkare tag från polisen och rättsväsendet för att komma till bukt med en del problem i området, anser Dhia Flayeh Muhsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.