Flera av Öbos stora bostadsområden är byggda på 50- och 60-talet och ingår i det så kallade miljonprogrammet. Att hålla lägenheterna i skick har blivit dyrare år efter år. Foto: Anders Nord/SVT

ÖBO säljer 300 studentlägenheter

Publicerad

Igår fattade kommunfullmäktige beslut om att ÖBO, Örebros kommunala bostadsföretag, får sälja 300 studentlägenheter. Den reavinst på cirka 100 miljoner som görs i försäljningen ska stanna i bolaget för att möjliggöra underhåll och renovering, uppger Örebro kommun i ett pressmeddelande.

Flera av Öbos stora bostadsområden är byggda på 50- och 60-talet och ingår i det så kallade miljonprogrammet. Att hålla lägenheterna i skick har blivit dyrare år efter år.

– Vi vill att ÖBO ska ha en fortsatt hög renoveringstakt i våra stora bostadsområden. Det är bra att vinsten kommer hyresgästerna till nytta i form av investeringar i våra stora bostadsområden, men också genom att ÖBO kan hålla rimliga hyresnivåer, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vänsterpartiet ville inte sälja

Vänsterpartiet var ensamt parti om att försöka stoppa planerna på utförsäljningen.

– Vi är rädda att det kommer leda till en ännu värre brist på studentbostäder i framtiden. Det riskerar också att höja hyrorna vilket inte är bra, säger Jessica Carlqvist (V) talesperson för samhällsbyggnadsfrågor i Vänsterpartiet Örebro.

Men enligt kommunalråd Lennart Bondeson (KD) kommer försäljningen med ett villkor som ska säkra studentlägenheterna.

– Försäljningen görs med villkoret att bostäderna förblir studentlägenheter och att de ska ingå i bostadsgarantin. Det var viktigt för oss att se till att det även fortsatt finns en god tillgång till studentlägenheter i Örebro. Vi är nöjda med att just det villkoras i och med försäljningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.