Öbo har fått i uppdrag av Örebro kommun att sälja lägenheter. Antalet som ska säljas är ännu inte bestämt. Foto: SVT

Öbo ska sälja bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunalägda bostadsbolaget Öbo har fått i uppdrag av ägaren Örebro kommun att sälja ett antal bostäder.

Kommunstyrelsens ordförande Kenneth Handberg (S) säger att det än så länge inte finns några konkreta förslag gällande försäljningen.

– Öbo har planer för att bygga mellan 400 och 1100 lägenheter under de kommande åren. För att klara det krävs mycket kapital, samtidigt som man ska rusta sitt äldre bestånd, säger Kenneth Handberg.

För att kunna erbjuda samma antal lägenheter kommer Öbo att bygga nya bostäder i samma takt som bolaget säljer bostäder.

Antal lägenheter inte bestämt

Vad händer med hyresgästerna i de här husen?

– Det finns fog att säga: ”egentligen ingenting”, så länge Öbo är skickliga. Men det finns naturligtvis hyresvärdar som vill göra ett klipp. Öbo har ett väldigt stort ansvar, säger Kenneth Handberg.

Det är inte klart hur många lägenheter som ska säljas, inte heller i vilka hus. När försäljningen kan ske är också oklart. Det är frågor som Öbo:s styrelse nu ska besvara. Beslut väntas under våren.

– Kommunledningen kommer följa processerna. Vi är inte intresserade av stora utförsäljningar av allmännyttan, säger Kenneth Handberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.