Sofia Persson, tillförordnad programdirektör social välfärd, och Gustav Tornberg, enhetschef Örebro omsorg. Foto: Johan Pisoni/SVT

Hemtjänsttvisten fortsätter – i dag möttes parterna

Publicerad

Som SVT tidigare berättat har Örebro kommun ensidigt sagt upp avtalet med Örebro omsorg, den största privata hemtjänstaktören i kommunen. I dag möttes parterna i ett möte för att prata om saken.

Beslutet att säga upp avtalet innebär att 80 jobb svävar i fara och närmare 100 äldre har blivit informerade om att de nu måste välja ett nytt hemtjänst-bolag.

Otydliga orsaker

Som anledning till uppsägningen menar Örebro kommun att företaget brutit mot avtalet genom anhöriganställningar och otillbörlig marknadsföring. Något som företaget själva inte känner igen.

– Vi hävdar motsatsen. Vi förstår ingenting av de här anklagelserna, och det står jag fast vid. Vi har ingen anhöriganställning och vi vet inte ens vad det är för marknadsföringsbrott som vi ska ha begått. Vi har inte blivit informerade om någonting, säger Gustav Tornberg, enhetschef på Örebro omsorg.

Får inga svar

När företaget frågar vilka belägg kommunen har för sina anklagelser – så får man inga svar. Anledningen är att kommunen klassar uppgifterna som sekretessbelagda.

– Vi berättar inte mer än det som står i hävningsbrevet och där framgår det att det är anhöriganställning och otillbörlig marknadsföring det handlar om, säger Sofia Persson, tillförordnad programdirektör social välfärd.

Vad tänker du om man ser det ur ett rättsäkert perspektiv, att ena parten inte kan försvara sig eftersom ni inte kan specificera vad de gjort fel?

– Det är en problematik runt det, jag håller med om den kritiken. Och jag håller med företaget om att det blir svårt att förklara sig och rätta till. Men det beror på att det är sekretessbelagda uppgifter, så kan vi inte prata om dem, säger Sofia Persson.

Möttes idag

Idag träffades parterna på ett möte och diskuterade omständigheterna kring avtalshävningen. Företaget vill att kommunen ser över sina möjligheter att ta tillbaka beslutet, men om det blir så är oklart.

– Jag kan inte svara på det idag. Vi har tagit emot de önskemålen idag, och vi kommer återkomma till företaget på måndag, säger Sofia Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemtjänsttvisten i Örebro

Mer i ämnet