Många fortsätter att samlas vid skolan i Florida där 17 personer dödades. Foto: Gerald Herbert

Offer för skolskjutning i Florida hade rötterna i Nora

Uppdaterad
Publicerad

Tiden som utbytesstudent i USA innebar för Nina Bernacka bland annat att hon fick nära kontakt med de två yngre pojkarna i familjen där hon bodde. Båda har nu blivit offer för skolskjutningen i Florida.

För tio år sedan var Nina Bernacka från Örebro utbytesstudent i Florida. Familjen hon bodde hos, inklusive de två sönerna i familjen som då var runt 6 och 8 år, tog in henne som en familjemedlem.

– Jag var visserligen utbytesstudent men det blev ofta så att jag tog hand om dem, minns hon. Det var roliga och glada killar.

Skolskjutningen i Florida

Släkt kvar i Örebro

Mamman i familjen hade rötter i Nora och hennes syster med familj bor idag kvar i Örebro. Efter tiden i USA höll Nina kontakten med familjen och träffade dem när de var på besök i Sverige.

På fredagen stod det klart för Nina att båda sönerna i familjen blivit offer i skolskjutningen i Florida.

Den äldre sonen, som hunnit bli 17 år dog omedelbart medan den yngre skadades.

– Det känns helt sjukt. Man undrar vilken värld man lever i, utbrister hon. Det blir bara så väldigt konstigt.

Har skrivit till familjen

I sociala medier har Nina kunnat följa hur kondoleanser rullar in till familjen. På sin egen sida har Nina skrivit om sina minnen från tiden i USA och hur hon minns den dödade studenten.

– Jag står inte familjen närmast så därför har jag valt att inte ringa och prata ännu, säger hon. Men jag har skrivit till dem. Vi är många som har skrivit att ”vi tänker på er och vi finns här”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet