Missbruk och kriminalitet bland unga gör att socialnämnden i Karlskoga kommun har svårt att klara budgeten. Foto: Robin Haldert/TT

Fler kriminella och missbrukande ungdomar kostar Karlskoga miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Karlskoga går mot ett underskott på 30 miljoner kronor. En av flera orsaker till det är att fler ungdomar i år placerats på institutioner. Det kostar kommunen miljontals kronor mer än i fjol.

Under året kommer kostnaderna för institutionsplaceringar av barn och ungdomar, enligt Karlskoga kommuns prognos, att öka med fem miljoner kronor jämfört med förra året då kostnaden landade på upp mot 19 miljoner.

– Det gör att vi har svårt att klara budgeten inom givna ramar och vi måste dra ner kostnaderna på annat vilket är ett av våra problem idag, säger Helén Willyams.

Det finns två anledningar till de ökade kostnaderna. Den ena är en ökning av barn och ungdomar som fastnar i kriminalitet och missbruk.

– I år har missbruket hos de aktuella ungdomarna varit mer befäst och då tvingas vi till slut placera på institution för att få dem drogfria. Kopplat till ett mer befäst missbruk kommer också en ökad kriminalitet för att bekosta missbruket, vilket också leder till behov av att placera på institution, säger Helén Willyams, chef på socialförvaltningen i Karlskoga kommun.

Hittills i år är fem fler ungdomar institutionsplacerade än vid samma tidpunkt förra året.

Siffran hade kunnat vara högre om inte kommunen själva lagt stora resurser på att förhindra och förkorta placeringarna, menar Helén Willyams.

”Har inte lyckats med integrationen”

Enligt Helén Willyams handlar några av förklaringarna till ökningen av en bristfällig skolgång om uppgivna föräldrar och grupperingar som triggar ett utanförskap.

Socialnämndens ordförande, moderaten Margareta Karlsson, pekar på segregationen som en orsak.

– Karlskoga har en segregation i samhället, precis som landet i stort. Vi har bostadsområden och förskolor med folk som bara kommer från andra länder. Det blir svårjobbat och barn och ungdomar kommer inte in i samhället som vi önskar. Det finns också en romantik om att man kan tjäna snabba pengar genom narkotika och kriminalitet, säger Margareta Karlsson och fortsätter:

– Jag tycker inte att vi har lyckats med integrationen i Sverige och när man dragit in bidrag från staten blir det ännu svårare. Det drabbar hela socialtjänstens område.

Aktörerna höjer sina priser

Den andra orsaken till att socialtjänstens kostnader för barn och unga i kriminalitet och missbruk ökat är att aktörerna bakom behandlingshemmen höjt sina priser.

Sedan 2016 har genomsnittspriset för en helårsplacering stigit med 620 000 kronor. Vissa placeringar kan nu kosta kommunen 10 000 kronor per dygn. Enligt Margareta Karlsson beror prisökningarna på att det är fullt på behandlingshemmen.

Hon är orolig för att det hela skapar splittringar bland kommuninvånarna.

– Vi har ju samma kassa till detta som till äldreomsorgen och när folk upptäcker det är jag rädd att det skapas motsättningar i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.