Foto: SVT

Ökade spänningar i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att allt fler väljer att resa från Örebro för att ansluta sig till terrororganisationen IS ökar den sociala oron och spänningarna mellan muslimer i bland annat Vivalla. Det här framkommer i en ny rapport från polisen nationella operativa avdelning.

– Det är kanske inte så förvånande för finns det en miljö där man har de önskningarna att man vill resa och slåss för ett kalifat då börjar man nog sin ideologi redan på hemmaplan sen behöver man inte vara extremist på något sätt. men det är ändå en tendens på att man har åsikter på hur man uppför sig, säger polisen Fredrik Malm.

Kan förvärras

I Vivalla har polisen märkt av hur klimatet mellan muslimer förändrats till följd av terrororganisationen IS framfart. Situationen kan förvärras efter att som vi rapporterat tidigare ytterligare tre örebroare misstänks för att försöka ansluta sig till organisationen. I en ny polisrapport så framgår det att muslimer som inte är lika radikala och extrema som de som reser iväg upplever att de inte kan eller får göra vad de vill.

– Jag får enskilda uppgifter om att det finns personer som har åsikter om hur man klär sig och hur man beter sig och att man inte besöker moskén tillräckligt ofta, säger Fredrik Malm.

Men hoten mot boende i Vivalla har, som vi rapporterat tidigare i år, även varit betydligt grövre.

– Det är åsikter som säger att om du inte tycker som jag så gör det ingenting om du dör eller om du våldtas eller gör inget om du far illa på något sätt, säger en person som vill vara anonym.

Minst 15 har rest från Örebro

Det finns skäl att ta hoten på allvar för enligt rapporten finns risken att de som återvänder till Sverige efter striderna har radikaliserats ytterligare och blivit mer våldsbenägna. Säpo uppskattar att över 300 svenskar har rest för att ansluta sig till IS, varav minst 15 kommer från Örebro.

Samtidigt har nu fler svenskar rest ner för att ansluta sig till den andra sidan som vill bekämpa IS, och vad de anser vara en pågående islamisering av västvärlden, något som kan skapa problem framöver.

– Det är självklart om man har stridande på två sidor och sen bor grannar så kan det dyka på svårigheter längre fram, säger polisen Fredrik Malm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet