Allt fler ansöker om skuldsanering i länet efter nya lagar. Foto: TT

Ökat intresse för skuldsanering i landet

Publicerad

Enligt nya siffror från Kronofogden ökar antalet ansökningar om skuldsanering i landet. Siffrorna för Örebro län visar att intresset för skuldsanering i länet minskar, men skuldrådgivarna ser oroande tendenser.

Sedan en lagändring i november 2016 har antalet ansökningar om skuldsanering ökat. Enligt nya siffror från Kronofogden har det aldrig varit så många ansökningar som under första halvåret i år.

– Det finns säkert ett uppdämt behov, många har kanske haft svårt under många år, säger Matthias Blomberg, sektionschef på Kronofogdens skuldsanerings i Linköping som är en av elva sektioner som jobbar med skuldsanering i landet.

Det stora intresset för att få hjälp med sin ekonomi märks tydligt på Matthias Blombergs avdelning, och nu jobbar man för att ta fram nya arbetsmetoder för att underlätta och skynda på arbetet.

– Vi har svårt att hinna med själva. Under senare delen av hösten i år kommer en ny e-tjänst som ska underlätta för dem som ansöker och spara tid åt oss.

Minskat intresse i Örebro kommun

Enligt Bengt Nilsson som arbetar med skuld- och budgetrådgivning på Örebro kommun, har man ungefär 500 ärenden om året. Alla dem kvalificerar sig inte för en skuldsanering, och de senaste åren har ansökningarna om just skuldsanering minskat.

– Det har skett en viss minskning sedan den stora ökningen 2016, och vi har inte haft någon kö på ungefär fem år.

Hans egen känsla är att ekonomiska problem relaterade till spelberoende ökar kraftigt.

– Ja, min uppfattning är att det exploderar, att själva spelandet ökar men också att fler tar tag i sina problem. De flesta i den kategorin hos oss är unga män, som kan ha jobb, och samtidigt stora skulder.

– Vi har ett nära samarbete med kommunens öppenvårdsteam, och om man bara kan göra något åt själva spelandet så kan man också komma på fötter ändå, utan skuldsanering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här gör du om du inte kan betala din skulder Foto: TT

Så många har ansökt om skuldsanering i din kommun

Visa
201620172018
Örebro län343279317
Askersund201315
Degerfors1135
Hallsberg141719
Hällefors767
Karlskoga202337
Kumla321215
Laxå477
Lekeberg9512
Lindesberg322828
Ljusnarsberg13711
Nora11712
Örebro170151149

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer