Anders Sjöberg, kommunikatör Örebropolisen Foto: Johan Pisoni / SVT

Polismannen kommer att utredas för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen meddelade åklagaren att förundersökningen mot polismannen som privat uttalat på sociala medier om sin frustration kring sitt arbete läggs ner. Men polisledningen i Örebro har inte ännu tagit ställning till om de ska utreda huruvida han begått ett tjänstefel.

Polisområdeschef Bo Andersson i Örebro väljer på fredagen att inte kommentera åklagarens beslut utan hänvisar till pressavdelningen.

– Det man gör är att man förhåller sig till det. Vi har en stor skyldighet att anmäla och nu har åklagaren gjort bedömningen att inte gå vidare, säger Anders Sjöberg, polisområdeskommunikatör hos polisen i Örebro.

”Stark skyldighet att anmäla”

Varför gjorde man anmälan från början?

– Alltså det finns en väldigt stark skyldighet att om man misstänker att det finns en misstanke om brott så ska man anmäla. Det var den bedömningen som ledningen gjorde. Jag tror inte åklagaren har någon annan åsikt heller, utan man köper att det var accepterat att göra en anmälan utifrån de premisser som fanns.

Kan ha varit illojal mot polisen

Kommer man att titta på detta arbetsrättsligt? Har han betett sig illojalt mot sin arbetsgivare?

– Den möjligheten finns ju naturligtvis, men det är en bedömningsfråga. Men det är ingenting som man har pratat om och det är någonting som ledningen måste svara på.

Kommer han att utredas för någon form av tjänstefel?

– Jag tror inte att man har diskuterat i de termerna än, utan vi får se vad det här kommer att leda till, säger Anders Sjöberg.

Men senare berättar Dan Persson för na.se att gruppen för skiljande- och diciplinärenden har fått i uppdrag att se över om polismannen gjort sig skyldig till olämpligt beteende som kan leda till påföljder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet