Det här är den ordinarie entrén till akuttmottagningen. Under coronapandemin har ingången tillfälligt flyttats. Foto: Johannes Weckström /SVT, Tomas Oneborg/SvD/TT.

Ökat söktryck på akuten igen

Uppdaterad
Publicerad
Under den rådande coronapandemin har akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro märkt av ett minskat söktryck. Nu ser man att fler börjar söka vård akut igen.
– Vi ligger lite under det vi har annars, men det är mer än det var i mars och april, säger verksamhetschefen Ingunn Graunum.

Under coronapandemin har ungefär en fjärdedel färre patienter än vanligt sökt sig till akuten på USÖ.

Tidigt sattes akuttält upp utanför mottagningen, där patienter fick en första bedömning, och det kan ha lett till att färre sökte, tror verksamhetschefen Ingunn Granum.

– Det var ju lite skrämmande med tält som kom upp på utsidan. Det var nya förhållanden som vi inte är vana vid här i Sverige. Det kan ha avskräckt.

Återgår till mer normalt tryckt

Det minskade söktrycket var inget som var specifikt för just Örebro, enligt Ingunn Granum. I Sverige och i världen i övrigt sågs en liknande bild. Och man ser nu att det börjar återgå till ett mer normalt söktryck, något P4 Örebro var först att rapportera om.

– Det kan vara för att man nu är lite mindre orolig för att utsätta sig för smitta, att komma till sjukhus eller vårdinrättningar, säger Ingunn, som idag valt att själv stanna hemma på grund av förkylningssymptom.

– Jag har jobbat i det här flödet i flera månader och måste säga att det känns jättekonstigt att inte gå till arbetet men man måste ta ansvar för samhället i stort och värna om de mest utsatta på alla sätt vi känner till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer