Det var i samband med en kvaltävling som en av funktionärerna på Gelleråsen omkom. Foto: Monika Bruhn / SVT

Olyckan på Gelleråsen utreds av åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Dödsolyckan som ägde rum under tävlingarna på Gelleråsen i helgen kommer utredas av åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Vi kommer börja med att utreda om ett brott begåtts, säger åklagare Helena Eckerrot Flodin.

Det var i lördags som en funktionär avled efter en olycka i samband med STCC-tävlingar på Gelleråsen i Karlskoga. Nu inleds en förundersökning om vållande till annans död genom arbetsplatsolycka.

– Vi tittar på ansvarsfrågan och börjar med att utreda om något brott begåtts, det vet vi inte ännu, säger åklagare Helena Eckerrot Flodin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Utreds som ett brottmål

I utredningen kommer de nu kolla på verksamheten, gå igenom bilder och rörligt material  från händelsen och prata med folk för att ta reda på vilka brister som funnits.

Att en förundersökning inleds är standard vid den här typen av händelser och de utreds alltid vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Att det räknas som en arbetsplatsolycka beror på att olyckan skett inom en verksamhet med anställda.

”Får inte hända”

– En sådan här olycka får ju inte hända. Om det ändå gör det tyder ju det på att något gått fel, så nu utreder vi varför det hände. Var man slutligen hamnar går inte att säga nu.

– Vi utgår från att det är den som har ansvaret för säkerheten på banan som vi är intresserade av, sen om det är en person letar vi efter senare. I dagsläget har vi ingen utpekad misstänkt person, säger Helena Eckerrot Flodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.