Laxå station som den ser ut idag. Foto: SVT

Ombyggnation av Laxå station i startgroparna

Uppdaterad
Publicerad

De omfattande säkerhetsriskerna vid tågstationen i Laxå ska åtgärdas. Arbetet är i ett tidigt stadium, men nu finns ombyggnationen och upprustningen på Trafikverkets bord.

I flera år har säkerhetsriskerna vid tågstationen i Laxå varit kända. Det handlar både om ökad säkerhet för resenärer och förbättrad arbetsmiljö för personal, men åtgärderna som planeras ska även innebära att tågen som passerar Laxå ska kunna göra det i högsta tillåtna hastighet, det vill säga 200km/h.

Inte varit prioriterat

Tidigare har Trafikverket sagt att stationen i Laxå inte varit prioriterad och att det inte funnits resurser för att genomföra de ändringar som krävs. Det innefattar bland annat en bro över spåren, breddade plattformar och ett nytt 800 meter långt spår, för att godstrafik ska kunna mötas inne på bangården.

Medborgare kan tycka till

Nu arbetar Trafikverkets konsult med att ta fram en järnvägsplan och en systemhandling. Invånare i Laxå kan även komma med synpunkter på samrådsunderlaget fram till den 25 januari.

Än är det dock långt kvar tills att spaden sätts i marken. Prognosen är att arbetet på platsen ska dra igång 2025 och stå klart 2027.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Säkerheten på Laxå station

Mer i ämnet