Både Håkan Dahlén och Helena Nordquist har valt att skaffa förmånscyklar. Ingen av dem vet ännu om det kommer att vara värt att köpa loss cykeln efter leasingperioden Foto: SVT

Omöjligt att förutsäga vad förmånscykeln kostar – ändå kallas det ”bra affär”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals anställda inom länets kommuner och Region Örebro län har fått erbjudande om att leasa cyklar mot ett avdrag på lönen och sedan, om man så väljer, att köpa ut den. Leasingföretaget marknadsför det hela som en ”riktig bra affär” och största arbetsgivaren Örebro kommun håller med – trots att ingen kan säga vad slutsumman hamnar på.

– Åtta av tio personer som väljer att leasa en cykel via sin arbetsgivare hade inte tänkt göra det förrän de fick ett erbjudande.

Richard Claesson på Ecochange, ett affärsområde till IT-företaget LAN-assistans som erbjuder förmånscyklar via kommuner och företag är övertygad om att det erbjudande de går ut med är svårslaget.

Företaget lovar till och med en totalkostnad som hamnar 20-40 procent under vad det skulle kosta att köpa samma cykel privat i ett informationshäfte som går ut till förmånstagarna.

Många lagar som styr

SVT:s granskning visar att det löftet är omöjligt att göra. Det är nämligen inte förrän leasingperioden är över som man vet om man har gjort en bra affär. Anledningen är att marknadsvärdet på cykeln, värdet för en speciell cykel efter leasingperioden på 36 månader, inte kan räknas ut förrän just då.

Och även innan dess är det en hel del räkneövningar som gäller för den som vill om månadskostnaden blir något man vinner på under leasingperioden på 36 månader.

Anledningen är de lagar och Skatteregler som finns för leasing och förmånscykel.

Och bland flera som valt att hoppa på erbjudandet är det ännu oklart om de gör någon vinst eller hur stor den blir.

– Det vet jag faktiskt inte, konstaterar Helena Nordquist. Jag vet vad en ny kostar men jag vet inte om det lönar sig ekonomiskt – än.

Håkan Dahlén hoppas på ett slutvärde på 3000 – 4000 kronor för cykeln han leasar.

– Men det får vi väl se. Blir det mer blir det för dyrt.

”Individen måste avgöra själv”

På Örebro kommun, som är en av de största arbetsgivarna som erbjuder förmånscykel via Ecochange menar man att man inte kan gå i god för den marknadsföring som skickats ut till de anställda.

– Men att det här blir en bra affär för det flesta, det kan vi nog skriva under på, säger Kenneth Handberg (S) som är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Men det är bara som du tror?

– Ja, men jag menar att det är upp till individen själv att avgöra det från fall till fall.

Måste räkna på hela paketet

När SVT ifrågasätter Ecochanges utlovade vinst får vi till svar att man inte bara kan räkna på cykelns värde.

– I paketet har vi också hjälm, tre års försäkring och hjälp om man blir sjukskriven och inte har råd att betala på sin cykel eller råkar bli bestulen på den. Hela paketets värde är det vi räknar med.

  • Enligt reglerna betalar man först en månadsavgift som består av ett avdrag på bruttolönen, beroende på cykelns värde.
  • Dessutom betalas varje månad ett förmånsvärde som är ett slags skatt som Skatteverket räknar ut.
  • Efter 36 månader när leasingperioden är över erbjuds den som vill att köpa ut sin cykel.
  • Då, men först då, ser man vad just den cykeln är värd på just den platsen och får fram ett marknadsvärde.
  • Det i sin tur används för att se vad man har kvar att betala. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.