Avspärrningarna utökades under eftermiddagen, och räddningstjänsten har kallats till platsen för att biså polisen i arbetet. Foto: Philip Naskret/SVT

Sjukhusområde spärrades av efter hot – en man gripen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen spärrade under tisdagen av ett större område vid Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, och flera avdelningar på sjukhuset fick utrymmas.

Orsaken var en hotfull man.

– Han påstod att han hade ett farligt föremål på sig, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

Det var personal på USÖ som slog larm till polisen klockan 14.08 på tisdagen. Polisen vill inte ge några kommentarer om vilka hot mannen uttalat.

– Vi kommer inte gå in på vad hoten består av, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

Polisen var under flera timmar i kontakt med mannen, och han övervakades av flera polispatruller i P-huset.

– En förhandlare arbetar i det här ärendet och kommunicerar med mannen, sa Diana Qudhaib under eftermiddagen.

När polisen kontrollerade mannen hittade de inget farligt föremål.

Greps under kvällen

Mannen, som är i 30-årsåldern, greps strax före klockan sju på kvällen och avspärrningarna runt området kunde då hävas. Han är i nuläget misstänkt för grovt olaga hot.

– Gripandet gick lugnt till, säger Diana Qudhaib.

Utökade avspärrningar

Vid 16.15-tiden utökades avspärrningarna vid sjukhuset ytterligare, bort till Södra Grev Rosengatan. Räddningstjänsten kallades också in för att bistå polisen i arbetet.

– Det har kommit hit fler poliser och en hundpatrull. Vi ser poliser som går in och ut ur P-byggnaden, rapporterade SVT:s reporter Philip Naskret.

Personal skickades hem

Karin Haster som är områdeschef för psykiatrin i Region Örebro län bekräftar att händelsen inträffat i psykiatrins lokaler på USÖ.

– Vi har har en tät dialog med sägerhetsansvariga i förvaltningen och tillämpar steg för steg råden vi får från polisen, sa Karin Haster under eftermiddagen.

Ett av de råden var att skicka hem personalen inom öppenvårdspsykiatrin som befinner sig i lokaler i anslutning till slutenvården.

Karin Haster är knapphändig med information om dramat på sjukhuset, och kan inte svara på hur patienterna inom psykiatrin drabbas, förutom att det finns personal på plats som tar hand om dem.

En tillfällig psykiatrisk akutmottagning öppnades i H-huset, där personal från psykiatrin fanns på plats.

”Tyckte det kändes obehagligt”

En anställd på USÖ som SVT pratade med uppger att polisen bad att sjukvården skulle flytta alla patienter från ena sidan av huset, till den andra.

– Jag tyckte det kändes obehagligt, säger den anställde om hotet.

Ingen person ska ha skadats fysiskt, enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.