Annika Roman, förvaltningschef i Örebro kommun. Foto: SVT/TT

Omsorgschefen: ”Hjälp oss förhindra smittspridning”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att besöksförbudet hävdes på vård- och omsorgsboenden i Örebro den 1 oktober är det återigen möjligt för anhöriga att göra besök hos sina nära och kära. Men nu varnar kommunen för att det är många som inte följer besöksrutinerna.

Framförallt sker många besök på kommunens boenden under helgerna.

– Tyvärr ser vi också att inte alla håller sig till de rutiner som gäller vid besök, exempelvis att besöken ska ske i hyresgästens lägenhet eller utomhus – inte i allmänna utrymmen på boendet, säger Annika Roman, förvaltningschef vård och omsorg i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Örebro län

”Vädjar till alla”

Hon uppmanar nu örebroarna att fortsätta följa rekommendationer och rutiner.

– Vi vill verkligen betona vikten av att följa dessa rekommendationer och vädjar till alla som gör ett besök på våra boenden att tänka på det, säger Annika Roman.

Det här gäller vid besök på vård- och omsorgsboende

  • Stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom.
  • Personer över 70 år och andra riskgrupper bör begränsa sina fysiska kontakter.
  • Tänk på att ha en god handhygien inför, under och efter besöket.
  • Alla besök ska bokas i förväg. Kontakta det aktuella boendet.
  • Besök sker i hyresgästens lägenhet eller utomhus, inte i allmänna utrymmen på boendet. Antalet besökare som kan komma samtidigt kan variera, eftersom det måste finnas möjlighet att hålla avstånd under besöket. Detta stäms av med personalen på det aktuella boende. För besök i hyresgästens lägenhet rekommenderas max 1–3 besökare.
  • Vid besöket tar personalen emot dig på eller utanför avdelningen. Där kommer du att få information om vilka rutiner som gäller på just det boendet, till exempel var det finns handsprit. Personalen kommer även att ställa några frågor till dig för att kontrollera att du inte har symtom på covid-19.
  • Besökare, hyresgäst som får besök samt personal ska hålla ett säkert avstånd till varandra på minst 1,5–2 meter.
  • Det går bra att ta med till exempel fika, presenter eller blommor.

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet