Jan-Eric B Norman är kritisk mot sitt eget partis politik. Foto: Julia Eriksson/SVT

Ordförande för homoförening: ”Otryggare i dag än på 80-talet”

Uppdaterad
Publicerad

I dag hölls en ny homoparad i Örebro, på samma plats som den första i staden år 1971. Ordförande för föreningen Gay Power Club 2 menar dock att situationen för homosexuella är mer

Enligt kommunens hbtq-plan ska Örebro bli den mest hbtq-vänliga kommunen i landet att bo i. Jan-Eric B Norman tycker att kommunen ligger långt ifrån mållinjen och tycker man måste jobba mer med värdegrundsfrågan.  

– Vi behöver inte längre smyga längs med husfasaderna, men jag har aldrig känt mig så otrygg i stan som nu. Det är otryggare i samhället i dag än på 80-talet. Det finns mycket hat och okunnighet. Nu får man gå och titta sig omkring och återigen tänka ”ska jag verkligen säga att jag är gift med en man”.  

Vill se mer arbete i skolan

Jan-Eric har nyligen blivit attackerad av ungdomsgäng och ofredande och nedvärderande kommentarer om hans sexuella läggning är hans vardag. Därför tycker han att kommunen ska satsa mer på värdegrundsfrågor inom skolan.  

– Det finns inskrivet i läroplanen, men det är upp från varje skola hur de jobbar med det. Jag tycker att det ska vara en gemensamhetsplan som är tydligt styrd i kommunen och att varje rektor ser till att det jobbas ordentligt med den. Det finns mycket ungdomar i Örebro med annan etnisk och kulturell bakgrund, som inte har fått lära sig om hbtq-personer på samma sätt. 

Kritisk till sitt eget parti

Jan-Eric är själv politiskt engagerad inom socialdemokraterna och sitter i nämnden för funktionshindrade. Men han tycker inte att partiets politik alltid uppfyller hans förväntningar när det gäller hbtq-frågor.  

– Ja, jag kastar sten på mitt eget parti, men någon måste göra det för att de ska vakna till. Jag vet killar och tjejer som upplever hemska saker och så ska det inte vara. Man ska bli bemött som den människa man är och tyvärr har jag ett parti som inte alltid ser detta.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.