Tekla Alsbjer och Axel Frick kandiderar till Örebropartiet. Foto: SVT

Ordförande i Ung Vänster kandiderar för annat parti

Uppdaterad
Publicerad

Det infekterade vänsterbråket i Örebro fortsätter. Nu har tre av de vänsterpartister som tidigare kritiserats för att de stöttat bildandet av Örebropartiet dykt upp på det nya partiets valsedlar.

Linda Bengtsson är pressekreterare åt Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler. Enligt henne är de tre som nu kandiderar för Örebropartiet fortfarande medlemmar i Vänsterpartiet. En av dem är Axel Frick som är distriktsordförande i Ung Vänster i Örebro, de andra två är klubbordförande Tekla Alsbjer och Elmer Grundin.

– Vi har sökt dem för att höra hur de ser på situationen och sina medlemsskap men ännu inte lyckats, säger hon. Får vi inte tag i dem så får vi fortsätta behandla deras ärenden ändå och utesluta dem.

”Ser inga motsättningar”

De tre har varit aktiva i Ung Vänster och bråket med Vänsterpartiet kulminerade i mars i år när medlemmarnas namn dök upp på en namninsamling till förmån för att Örebropartiet ska få ställa upp i valet till kommunfullmäktige. Då sa Axel Frick till Tvärsnytt att han bara stött partiet i bildandet, inte att han är medlem, och att det därför inte finns nån grund för uteslutning.

På Valmyndighetens sida över valsedlar till kommunvalet 2014 står han nu på Örebropartiets valsedel, liksom Elmer Grundin och Tekla Alsbjer. Men trots att han står där är han inte medlem i Örebropartiet.

– Jag fick inte chansen att kandidera för Vänsterpartiet utan väljer nu att kandidera i ett parti där ungdomar får komma till tals, säger Axel Frick till Tvärsnytt.

De närmaste dagarna ska han ta ställning till om han kommer att vara kvar i Vänsterpartiet eller inte.

Fortsätter om ordförande

Klubbordförande Tekla Alsbjer har redan bestämt sig och ska också redan ha meddelat Vänsterpartiet.

– Jag gick ur partiet i torsdags, bekräftar hon, och bad att det skulle ske omedelbart.

Anledningen till att Alsbjer valt att lämna partiet är hur hon och flera av hennes kamrater har blivit behandlade.

– Det har varit mycket bråk i förbundet Ung Vänster och jag tycker att Örebropartiet företräder mina åsikter bättre på ett lokalt plan.

Vilka åsikter är det?

– Ja, jag kan inte komma på något specifikt såhär på en gång.

Men Axel Frick är fortfarande är distriktsordförande  i Ung Vänster och du är klubbordförande ?

– Ja, det stämmer.

När hade ni tänkt berätta för de andra i Ung Vänster att ni kandiderar för Örebropartiet?

– I Örebro har man vetat om det men det blir upp till förbundsstyrelsen att besluta om vi kan fortsätta som ordförande. Jag är inte medlem i Örebropartiet utan står bara på valsedeln, säger Tekla Alsbjer.

Men om du blir invald i kommunfullmäktige måste du väl föra Örerbopartiets politik ändå?

– Ja vi får väl se hur det blir med det där.

Inte gått att nå

På Vänsterpartiet medger man att man hotat med uteslutning men att det är en process där man för en kommunikation med medlemmarna innan den blir slutgiltig. Den här gången säger man att det inte gått att nå någon av de tre medlemmarna.

– Det är så man alltid gör, förklarar Linda Bengtsson, men vi har inte lyckats få tag på någon av dem. Nu utgår vi ifrån att de lämnar partiet annars fortsätter vi behandla ärendena om uteslutning.

Örebropartiet bildades av Markus Allard som tidigare varit distriktsordförande i Ung Vänster men avsattes och uteslöts ur Vänsterpartiet i början av året för sitt stöd till Revolutionära fronten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turbulensen i Vänsterpartiet

Mer i ämnet