Örebro är en av Sveriges tio bästa miljökommuner

Uppdaterad
Publicerad

I år placerar sig Örebro kommun på sjätte plats bland Sveriges bästa miljökommuner. Det visar tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete.

– Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.

Aktuell Hållbarhet har för nioende gången rankat hur väl Sveriges kommuner lyckas med sitt miljöarbete. I år hamnar Örebro kommun på sjätte plats, vilket är en förbättring från fjolårets rankning då kommunen hamnade på 20:e plats.

– Kommunernas roll som motor i det svenska miljöarbetet kan inte överskattas. Det är de som i praktiken genomför omställningen till ett miljösmart samhälle. Därför är det viktigt att regelbundet mäta deras aktivitet och ambition, säger Mikael Salo, chefradaktör på Aktuell Hållbarhet i ett pressmeddelande.

Kollat flera parametrar

Tidningen har bland annat kollat på parametrar som: om kommunen har ett politiskt antaget klimatmål, har ett sätt att mäta utsläppsminskningar och har placeringsdirektiv som utesluter investeringar i verksamheter med stor miljö- och klimatpåverkan.

Högst på listan i år hamnade Helsingborg. 

– Vi gratulerar Örebro kommun till en hedrande plats 6 i årets rankning, säger Mikael Salo.

Tio i topp:

1. Helsingborgs stad

2. Gävle kommun

3. Västerås stad

4. Lunds kommun

5. Uppsala kommun

6. Örebro kommun

7. Karlstads kommun

8. Lomma kommun

9. Järfälla kommun

10. Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.