Örebro – En röst avgjorde valet

Uppdaterad
Publicerad

Kommunvalet i Örebro blev ruggigt jämnt. När den slutliga röstsammanräkningen blev klar i fredags stod det klart att en enda röst avgjort valet. Ny majoritet blev Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Kommunens preliminära resultat förändrades under fredagen så att ett mandat flyttades från Folkpartiet till Socialdemokraterna. Mandatförändringen uppstod i den nordöstra valkretsen, en av kommunens fyra kretsar. En enda röst var skillnaden.

Under valnatten utropade sig Socialdemokraterna med Lena Baastad i spetsen som valets vinnare, men efter att rösterna börjat räknas på Länsstyrelsen visade det preliminära resultatet att Koalition Örebro skulle få majoritet. På torsdagen kallade därför Folkpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet och Centern till presskonferens för att bekräfta segern.

På fredagen förändrades dock styret ännu en gång och det gav Socialdemokraterna och Vänstern majoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.