Foto: Privat

Örebro firar 750 år (ungefär)

Uppdaterad
Publicerad

Några örebroare noterade säkert att nyårsfyrverkeriet vid slottet hade försetts med lite extra krut för att fira in 2015. Frågan är om de visste varför? Staden firar nämligen 750 år och kulmen kommer att ske under ”födelsedagsveckan” den 10 till 15 augusti.

– Vi kommer att samla massor av aktiviteter runt slottet den veckan med olika teman. Vi stänger av gatorna runt omkring och bygger en stor scen framför slottet. Det kommer att bli dans, kultur och det kommer anordnas en motor och fordonsdag bland annat, berättar Sandra Almqvist projektledare för Örebro 750 år.

Kommunen har skjutit till 8 miljoner till projektet och ytterligare 2 miljoner har projektledaren fått i uppdrag att dra in från sponsorer. Kungahuset är kontaktat och man hoppas kunna locka hit några kungligheter under året, dock ej under själva jubileumsveckan.

– Kungen har visat intresse för SM-veckan, men vi vet inte säkert om han kommer ännu. Dessutom är Kronprinsessan Victoria och prins Daniel informerade om våra aktiviteter runt nationaldagen. Vi hoppas förstås att de kanske kommer. Jag träffade prins Daniel när han var här i december, så han är väl insatt i jubiléet, säger Sandra Almqvist.

Men historiker anser att det är vilseledande att uppge just 1265 som stadens exakta födelseår på detta sätt.

– Man borde sätta en parentes runt sjuan och istället fira 50 år sedan det stora jubileet 1965 som egentligen hade ett politiskt motiv när stadens starke man, Harald Aronsson, beslutade om att ett jubileum skulle hållas. Det berodde mer på det faktum att Örebro var en mönsterstad under miljonprogrammet och att man då ganska okritiskt utgick från ett årtal, säger historikern Lennart Hedberg.

– Vi är ju noggranna med att det inte är ett exakt årtal vi utgått ifrån i och med detta firande, men vi tycker ändå att det är ett viktigt tillfälle att låta örebroarna mötas och uppmärksamma sin stad, säger Sandra Almqvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.