Foto: Jesper Mattsson / SVT

Örebro flygplats höjer säkerheten

Publicerad

Säkerhetspolisen, Must, och FRA är inkopplade efter att delar av det svenska luftrummet stängts på grund av tekniska problem vid flera flygplatser i Sverige, enligt Staffan Söderberg som är säkerhetschef vid Örebro flygplats.

– Vi har fått information från Säpo under dagen och det är bra att den kom men det är inget som tyder på att vi är berörda, säger Staffan Söderberg.

Det var vid 12-tiden som lufttrafiken vid flera flygplatser i Sverige stoppades efter tekniska problem. Många turer har blivit fördröjda och tusentals passagerare berördes. Felet uppges ha berott på fel i datakommunikationsnätet och är nu åtgärdat. Trafiken kunde komma igång igen vid 14-tiden.

Säkerhetspolisen, must och FRA inkopplade

Enligt Staffan Söderberg har man under dagen fått information från Säkerhetspolisen om situationen och både Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, och FRA, Försvarets radioanstalt, är inblandade.

– Efter mastsabotagen så sitter de febrilt och jobbar hos både Säpo, must och FRA, säger Staffan Söderberg.

– Vi har förhöjt säkerheten lite och är mer observanta, säger Staffan Söderberg om arbetet på Örebro flygplats.

Säpo förnekar inblandning

Men enligt nyhetsbyrån TT förnekar Säkerhetspolisen att de varit inblandade i frågan.

– Nej, överhuvudtaget inte. Detta har inte varit ett ärende för Säkerhetspolisen, säger Fredrik Milder pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

Säpo hänvisar vidare till Luftfartsverket men säger att de inte vet vilken information personalen vid Örebro flygplats har fått.

– Vilken information som en säkerhetschef i Örebro har fått från Säkerhetspolisen, den informationen har inte jag som pressekreterare. Men vi agerar inte aktivt i det här ärendet, det är inget som Säkerhetspolisen utreder, säger Fredrik Milder till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro flygplats

Mer i ämnet