Arkivbild. Biblioteket på häktet i Örebro får pris. Foto: SVT

Häktesbibliotek – från skitigt till prisat

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteket på häktet i Örebro har gått från sunkigt och skitigt, till uppstyrt och prisat. Efter många års slit har biblioteket nu utsetts till Årets arbetsplatsbibliotek av ABF och LO-förbunden.

– Det känns som ett bevis på att vi har lyckats, säger kriminalvårdaren Elisabeth Johansson, en av de drivande krafterna bakom utvecklingen.

Elisabeth Johansson började arbeta som kriminalvårdare på häktet i Örebro 2002. Hon intresserade sig för biblioteket som fanns och efter ett par år fick hon och dåvarande kollegan Christina Eriksson bibliotekverksamheten som funktionsuppdrag.

– Vi fick börja med att rensa ut en massa skit rent ut sagt. Sedan införde vi ett pluppsystem så att vi märkte de olika kategorierna med olika färgpluppar. Orange för romaner, svart för deckare och så vidare, säger hon.

Inget lånesystem

Sedan har det rullat på. Budgeten låg först på runt 3 500 kronor per år, men ligger sedan förra året på 30 000 och går till bokinköp och en bibliotekarie från stadsbiblioteket två tillfällen per månad. Nya böcker inhandlas bara på bokrean och via stadsbiblioteket kan de låna in utländska böcker.

Det är på helgerna de intagna har möjlighet att låna böcker. Då får de gå dit med personal och plocka på sig så många böcker de vill för att de ska räcka en vecka.

– Vi har inget lånesystem, utan de tar med sig de böcker de vill läsa. De sitter instängda 23 timmar per dygn, så de har mycket tid att fördriva.

Självbiografier toppar listan

Det finns även faktaböcker om allt från historia till körkortsteori, och böcker som är lättlästa.

– Vissa har aldrig tidigare läst en bok, så det är bra att det finns en bredd. De mest populära skulle jag säga är självbiografierna. Där känner många att de kan relatera och hämta verktyg för att få ordning på sitt liv.

”Att läsa betyder jättemycket”

Och biblioteket är populärt, både att låna böcker från och hitta ett lugn i. De prisas bland annat för att ha lyckats peppa såväl intagna som personal att läsa.

– Att läsa betyder jättemycket. Det skapar dessutom en pratstund och tillfällen att dela tankar och prata om deras situation. Eftersom personalen också får läsa blir det ett tillfälle att tipsa om andra böcker också.

Biblioteket mottar priset priset för Årets arbetsplatsbibliotek av ABF i Stockholm under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.