Hällefors har högst andel gymnasiebehöriga niondeklassare i länet Foto: TT

Hällefors har högst andel gymnasiebehöriga niondeklassare i länet

Uppdaterad
Publicerad

Andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasieskolan är i princip oförändrad i landet, enligt färsk statistik från Skolverket. I Örebro län toppar Hällefors listan, medan Ljusnarsberg har lägst andel gymnasiebehöriga.

Hällefors ligger i topp på länslistan, där klarade 85,5 procent av niorna behörighet till gymnasiet läsåret 2018/2019. Lägst andel behöriga niondeklassare har Ljusnarsberg, med 69,4 procent, medan Örebro hamnar på andra plats i länet med 81,3 procent.

77,8 procent av länets niondeklassare är behöriga

I hela landet är andelen behöriga niondeklassare 84,3 procent, och i länet är siffran 77,8 procent.

Skillnaden i behörighet varierar stort mellan olika elevgrupper. Behörigheten bland elever med högutbildade föräldrar är 17,1 procentenheter högre än bland elever som har föräldrar med kortare utbildning. Samtidigt minskar skillnaderna mellan pojkar och flickor, enligt Skolverket.

Flera ödesfrågor

– Resultaten bekräftar vår bild av vad som behöver göras i svensk skola. Bristen på lärare, skolsegregationen och styrningen på lokal nivå är ödesfrågor som måste hanteras för att ännu fler elever ska lyckas i skolan, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson, i ett pressmeddelande.

Elever födda i Sverige är i större utsträckning behöriga jämfört med elever födda utomlands. Störst skillnad är det om eleverna har kommit till Sverige innan ordinarie skolstart jämfört med elever som kommit under skoltiden.

Behörighet till gymnasiet i länets kommuner (procent av niondeklassarna)

Hällefors: 85,5

Örebro: 81,3

Askersund: 80,3

Lekeberg: 80,2

Degerfors: 79,8

Nora: 77,6

Kumla: 76,9

Laxå: 75,9

Hallsberg: 69,9

Lindesberg: 69,9

Karlskoga: 69,5

Ljusnarsberg: 69,4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.