Ett nytt höghus kan byggas vid Österplan. Foto: Örebro kommun

Örebro kan få ett nytt höghus – med 16 våningar

Uppdaterad
Publicerad

Boende och verksamheter vid Österplan kan få en ny granne att se upp till. Just nu pågår nämligen samråd för en detaljplan om ett 16-våningshus på fastigheten Bensinmotorn 1.

Tidigare stod det en bensinstation på tomten men sedan en tid tillbaka har den stått tom. Nu vill alltså markägaren Öbo uppföra ny hög byggnad på platsen, med lika många våningar som Behrn tower, nämligen 16.

– Men ingenting är klart. Första steget är det vi gör nu, att pröva möjligheterna i en ny detaljplan, säger Niklas Gustafsson, planarkitekt i ett pressmeddelande.

Bostäder och verksamheter

Det nya bygganden är planerad för att kunna inrymma både bostäder och verksamhetslokaler.

Fastigheten Bensinmotorn 1 ingår i ett generellt utvecklingsområde som innefattar Österplan, Cv-området och Pappersbruket.

Byggstart tidigast 2023

Allmänheten har fram till den 18 februari på sig att ta del av förslaget och komma in med synpunkter via kommunens hemsida. Preliminär byggstart för den nya bebyggelsen skulle tidigast kunna ske under 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer