Örebro tillsammans med många andra kommuner har under denna månad haft omfattade problem med sina trygghetslarm. Något som fått Örebro kommun att agera. Foto: Bertil Ericson / TT

Byter trygghetslarm – efter 17 år med samma larmleverantör

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera dagars problem med trygghetslarm i oktober beslutar sig Örebro kommun för att inte förlänga avtalet med nuvarande leverantör.

– Vi ska göra en omvärldsbevakning och ser hur andra större kommuner organiserat sin larmbevakning, säger Patrik Jonsson programdirektör på Örebro kommun.

Örebro kommun har CGI som leverantör av trygghetslarm. Men det är inte med CGI som många kommuner runt om i landet haft problem med, utan med underleverantören Tunstall.

– Det har ju varit problem med larmen, och det var under flera dagar. Detta ser vi som en basfunktion som bara ska fungera, säger Patrik Jonsson.

Nuvarande avtalet löper fram till den 31 december 2021. Fram tills dess ska kommunen ha täta avstämningar med CGI.

– Det är för att säkerställa funktionen under den tiden som är kvar på avtalet, säger Patrik Jonsson.

Eventuella problem i framtiden

Nu behöver kommunen bestämma hur man ska organisera sin larmbevakning. Antingen så gör man likadant som nu, att hela tjänsten ligger hos en leverantör, eller så kan man välja att upphandla endast tekniken och sköta larmcentralen inom kommunen.

– Om man ska se på svårigheter så kan det vara om många kommuner går upp i upphandling och vill ha en ny leverantör, så kan det bli svårt för andra leverantörer att svara kommunerna. Samt om någon leverantör skulle expandera väldigt fort, hur skulle det kunna påverka kvaliteten, säger Patrik Jonsson.

Till sommaren 2021 behöver kommunen ha gjort en ny upphandling för att smidigt kunna göra ett byte av leverantör.

SVT Nyheter Örebro har sökt Tunstall för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet