Förvaltningsrätten dömer Örebro kommun att betala vite efter att kommunen inte åtgärdat konstaterade arbetsmiljöproblem inom hemvården. Foto: TT

Örebro döms till böter för arbetssituationen inom hemvården

Uppdaterad
Publicerad

Arbetssituationen för cheferna inom hemvården i Örebro kommun är såpass ansträngd att Arbetsmiljöverket ålagt kommunen att genomföra en rad åtgärder. Nu har tidsfristen gått ut, och kommunen döms att betala 75 000 kronor i vite.

Vitet kommer efter att Arbetsmiljöverket den 14 februari 2018 sagt åt Örebro kommun att genomföra vissa åtgärder inom hemvården i Örebro. Just det här vitet handlar om arbetssituationen för hemvårdens chefer.

Det är omorganisationen inom hemvården som genomfördes 2016 som ligger till grund för de arbetsmiljöproblem som nu kommer kosta kommunen 75 000 kronor. I och med omorganisationen ska cheferna ha fått för korta deadlines och rörigare schemahantering.

Åtgärder genomfördes inte i tid

Åtgärderna skulle vara genomförda senast 31 maj, annars fanns hot om vite på 100 000 kronor, men kommunen ansökte om förlängning och fick till den 15 augusti 2018 på sig.

Kommunen åtgärdade en av tre punkter och nu har Förvaltningsrätten i Stockholm gått med på att jämka summan och dömt Örebro kommun att betala 75 000 kronor.

Kommunen har tidigare fått böta för arbetsmiljön i hemvården efter att både brukare och personal larmat om en kaosartat situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.