Foto: SVT

Örebro kommun köpte tjänster av politiker – för mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har de tre senaste åren köpt boendeplatser åt ensamkommande för över 16 miljoner kronor. Nu visar SVT:s granskning att mer än tredjedel gick till ett bolag som ägs av en av kommunens främsta politiker.

Kristdemokraten Anders Hagström har i 30 års tid drivit vandrarhem och hotell i Örebro. För några år sedan gav han sig in i politiken och har bland annat kandiderat till riksdagen.

Numera sitter han som ordförande i vuxen- och arbetsmarknadsnämnden som ansvarar för försörjningsstöd, integration och kommunens flyktingmottagande.

Samtidigt visar vår granskning att Örebro kommun under de senaste tre åren har betalat ut över sju miljoner kronor till hans bolag Hepa fritid AB. Pengarna har huvudsakligen gått till boendeplatser för ensamkommande på hans hotell och vandrarhem.

Hur har du resonerat kring att du är både nämndordförande och hotellägare?

– Jag har alltid sett till att jag inte är inblandad i några beslut vad gäller boende som nämnden i så fall skulle ta. Jag har inte ens varit inblandad i riktlinjer för boende för att undvika att hamna i någon jävsituation, säger Anders Hagström.

Majoriteten till politikerns hotell

De senaste tre åren har Örebro kommun köpt boendeplatser för ensamkommande för över 16 miljoner kronor, av dem har sex miljoner har gått till Anders Hagströms hotell och vandrarhem.

– Hösten 2015 kom det mängder med flyktingar till Sverige och till Örebro kom det många ensamkommande. Då gjorde kommunen snabbt ett avtal med oss och vi anställde personal för att kunna hantera situationen.

I beloppet som betalats till hans vandrarhem inkluderas även matkostnader för de ensamkommande och lön till personal som anställts på vandrarhemmet.

Samtidigt har besluten om var ensamkommande ska bo fattats av socialförvaltningen och det politiska ansvaret ligger hos en annan nämnd, programnämnd social välfärd.

Är det vid något tillfälle du själv känt att det skulle kunna vara jäv?

– Jag har nyligen varit på ett utskott för försörjningsstöd där det dök upp en fråga som jag snabbt kände att den här personen bor på mitt vandrarhem. Då gick jag ut för att det inte skulle upplevas som jäv.

Kostnad för ensamkommande

Örebro kommun har betalat ut över 16 miljoner kronor de senaste tre åren för boendeplatser åt ensamkommande.

  • Hotell Hjalmar 1 269 535
  • Gustavsviks resort AB 542 025
  • Scandic hotel 45 035
  • Örebro city vandrarhem 6 267 109
  • Inter trim trade AB 2 396 711
  • Hepa fritid AB 6 104 704

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.