Foto: Monika Bruhn/SVT

Örebro kommun måste spara – drar ner på 348 miljoner i investeringar

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen i dag presenterade Örebro kommun en plan för långsiktiga lösningar på den ekonomiska situationen. Bland annat flyttas bygget av Naturrum i Oset fram och ombyggnationerna av Hertig Karls allé halveras.

Fler barn och fler äldre, men färre i arbetsför ålder. Det gör att fler behöver ta del av skola och omsorg, medan vi har färre som arbetar och betalar skatt.

Det är en av anledningarna till att kommunen nu presenterar en rad långsiktiga åtgärder för att få rätsida på ekonomin.

– Vi blir fler barn och äldre samtidigt som färre är i arbetsför ålder vilket kommer att prägla vår ekonomi under lång tid framöver. Därför måste vi fortsätta att kavla upp ärmarna och göra prioriteringar som säkerställer nödvändiga satsningar, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro, i ett pressmeddelande.

Naturrum skjuts upp

Bland annat vill man nu skjuta upp bygget av Naturrum i Oset med en investeringskostnad på 63 miljoner kronor. Samtidigt vill man halvera ombyggnaden av Hertig Karls allé och prioritera om planerade investeringar i Samhällsbyggnad motsvarande en kvarts miljard.

– Det handlar bland annat om en hårdare prioritering av vilka planerade cykelstråk vi faktiskt kan genomföra och vilket asfaltsunderhåll vi har utrymme att göra, säger Marlene Jörhag (KD), kommunalråd med ansvar för programnämnd Barn och utbildning, i ett pressmeddelande.

Räknar med att spara 348 miljoner

Totalt räknar kommunledningen med att åtgärderna ska spara ungefär 348 miljoner i investeringskostnader och 25 miljoner kronor i driftkostnader.

– Men vi får inte glömma balansen mellan tillväxt och välfärd.  För att kunna säkra välfärden måste Örebro fortsätta att satsa och vara en attraktiv kommun med hög tillväxt, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.