Jenny Valtanen är en av de två projektledarna bakom kommunens sommarlovsprojekt . Foto: Privat/TT

Örebro kommun satsar på gratisaktiviteter för sommarlovslediga

Uppdaterad
Publicerad

Teknik på turné, sommaridrott, gratisbad, lajv i Wadköping – och mycket annat. För sommarlovslediga barn mellan 6 och 15 år finns i år en hel del att välja på.

För fjärde året i rad har landets kommuner fått statsbidrag för att kunna erbjuda barn och unga gratis aktiviteter på sommarlovet. I Örebro kommun heter satsningen Lov Örebro och riktar sig till barn mellan 6 och 15 år

– En erfarenhet vi gjort är att vi behöver jobba mer för att få geografisk spridning på våra aktiviteter i kommunen, och det tycker jag också att vi lyckats med bättre i år, säger Jenny Valtanen, en av de två projektledarna.

Erbjuds flera aktiviteter

Det handlar om aktiviteter inom kultur, idrott, friluftsliv och teknik. I Hästhagen erbjuds en rad aktiviteter, som paddling, beachvolleboll och basket. Örebroandan arrangerar sommaridrott i olika stadsdelar sena kvällar och helger, i samarbete med olika föreningar.

Komtek åker på turné, kommunala simhallar erbjuder gratis bad under några veckor, det blir parkaktiviteter i Vivalla och Markbacken, fritidsgårdar på landsbygden har extraöppet, Wadköping ordnar aktiviteter och lajv och i Skateparken kan man låna utrustning gratis.

Nya samarbeten

I år går också kommunen in i Open art Kids och gör deras konstslinga och öppna skaparverkstad gratis. Det blir även riktade aktiviteter mot funktionsnedsatta.

– Alla barn har olika förutsättningar, så det här är ett bra sätt att göra kommunen mer jämställd, och ge alla barn möjlighet att ha roligt och hitta intressen man kanske vill fortsätta med efter lovet, säger Jenny Valtanen.

– Just att allt är gratis är en av de viktigaste faktorerna bakom att vi får många besökare. Man behöver bara dyka upp utan förkunskaper eller krav på utrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.