Örebro kommun ges möjlighet att göra undantag i Ebo-lagen. Foto: Thomas Wedin/SVT

Örebro kommun skickade sekretessbelagda uppgifter till privat företag

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Nerikes Allehanda ska sekretessbelagda uppgifter om 170 barn ha skickats vidare från Örebro kommun till ett privat företag.

Det ska handla om uppgifter såsom ålder, adress och var barnen går i skolan som skickats till ett privat företag, det rapporterar Nerikes Allehanda.

Kommunen skickade uppgifterna till ett assistansbolag som frågade efter uppgifterna i marknadsföringssyfte. Ett brev ska ha skickats till föräldrar där händelsen beskrivs som ett misstag. Händelsen är anmäld till Datainspektionen, och listan har lämnats tillbaka till kommunen.

– Det ska inte hända, vi tar det på största allvar. Det som hänt är att vi fått en förfrågan om de här uppgifterna och så har vi lämnat dem, och det skulle vi inte gjort, säger Julia Runesson, som är enhetschef på kommunstyrelseförvaltningen, till SVT Nyheter Örebro.

Hon uppger att kommunen nu ser över vad den behöver göra för att det inte ska hända igen, och titta på sina interna rutiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer