• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Örebro kommun stoppar krogen att använda kommunvapnet. Foto: Joakim Lybeck, SVT/Örebro kommun

Frimis får inte använda kommunvapnet inför oktoberfest

Publicerad

Inför sin oktoberfest har krogen Frimis i Örebro använt kommunvapnet i sin marknadsföring. Men det har nu kommunen satt stopp för.

När Örebrokrogen Frimis skulle marknadsföra sin oktoberfest valde de att använda Örebros kommunvapen som logotyp för evenemanget.

– Vi kallar evenemanget för Örebro oktoberfest och har tittat på vilka formspråk man använder i Tyskland. Där har man ofta lokala vapen från kommuner, städer eller byar. Samtidigt tyckte vi det var kul att lyfta fram Örebro i sådana här sammanhang, som man gör i Tyskland, säger Kimmo Kirvesmäki på Frimis.

Men på Örebro kommun tyckte man inte att det var en lika bra idé. Därför hörde man av sig till krogen och bad dem ta bort vapnet ur marknadsföringen.

– En nöjeskrog med en oktoberfest är ett evenemang som Örebro kommuns aktiviteter inte hör samman med. Det är en kommersiell verksamhet som inte har med det kommunala att göra, säger Margareta Wall, kommunikationsdirektör på Örebro kommun.

”Kan sammanblandas med skattefinansierad verksamhet”

Hon menar att användandet av kommunvapnet kan göra att människor tror att evenemanget är skattefinansierat:

– Vi har fått frågor om vad vi har för del i oktoberfesten.

Ett kommunvapen kan inte varumärkesskyddas, men Örebro kommun har en policy som säger den endast får användas av icke vinstdrivande aktörer i icke vinstdrivande sammanhang.

”Förlegat”

Enligt Kimmo Kirvesmäki tog man bort kommunvapnet direkt. Men han tycker det är förlegat att inte tillåta vapnet i kommersiella sammanhang.

– Det vore kul om vi som kommersiella aktörer kunde lyfta upp Örebro. Det är en snygg logga och ett snyggt vapen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer