Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Flera kommuner stöttar äldre med att handla

Uppdaterad
Publicerad

De som är över 70 år och bor i Örebro kommun kommer att få hjälp med att handla livsmedel och andra viktiga varor. Det har ordföranden i programnämnd social välfärd beslutat efter samråd med övriga partier. Även Laxå kommun stöttar de äldre.

Ingen ansökan krävs för att få hjälpen, utan den som är berättigad i Örebro kan vända sig till kommunens servicecenter.

– Det här är ju en effekt av Folkhälsomyndighetens rekommendationer och det är många som ringer till myndighetsavdelningen och söker biståndsinsatser just nu och det tar ju normalt ett tag eftersom de ska pröva behovet. För närvarande har ju alla ett behov om man inte kan lösa det på annat sätt och därför har vi sagt att man inte behöver biståndsansökan just nu, säger John Johansson (S), ordförande i programnämnd social välfärd.

Coronaviruset i Örebro län

Örebroare som är över 70 år som kan få hjälp med matinköp och inköp av andra varor.

Anledningen till beslutet är att äldre enligt rekommendationerna ska undvika sociala kontakter för att undvika smitta.

Även Laxå kommun meddelar att Servicelaget kan hjälpa de personer som är isolerade och inte har stöd på annat sätt med handling.

Kan förlängas vid behov

Beslutet i Örebro fattades av nämndordföranden med hänvisning till ”ärendets brådskande karaktär” samt delegationsregler i fredags. Reglerna gäller från måndagen den 23 mars fram till den 1 juni, men kan komma att förlängas vid behov.

Beslutet skall ha tagits efter samråd med företrädare från majoritet och opposition och det råder bred enighet.

– Det är ju otroligt många privata initiativ som görs just nu. Föreningar, civilsamhälle, församlingar och enskilda individer erbjuder sig och hjälper till att handla och det här handlar inte om att ta bort det, utan snarare tvärtom att se till att ingen hamnar mellan stolarna, säger John Johansson.

Undantag från tidigare beslut

Kommunfullmäktige har tidigare beslutat att all icke-biståndsbedömd service, utom fixartjänster, ska upphöra den 31 mars. Insatsen matinköp och inköp blir nu kvar till 1 juni och åldersgränsen sänks från 75 år till 70 år.

– Det vi har beslutat om nu är att insatser för handling och inköp får vara kvar i första läget april-maj för att sen då eventuellt förlängas. Det finns en organisation för det. Det som kan vara tufft just nu är de privata företag som hunnit börja avveckla, men vi hoppas att de också kommer kunna vara med på det här så att de också får möjlighet att vara en aktör. Det innebär ju att de också kan få en intäkt från kommunen och få lite hjälp, säger Johansson.

Avgiften i Örebro blir den som gäller för serviceinsatser utan biståndsbeslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet