Foto: Louise Gustavsson/SVT

Örebro kommun vinner priset för årets Fairtrade City 2017

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun utnämns till årets vinnare av Fairtrade City 2017 och prisas för sitt arbete med upphandling av rättvist handlade produkter.

Örebro kommun får priset för att bland annat ha visat en tydlig klimatstrategi, dessutom ökat inköpen av rättvist handlade produkter som bananer, te och kaffe.

I motiveringen skriver Fairtrade City:

”Örebros engagemang är ett föredöme vad gäller det strategiska arbetet i offentlig upphandling och konsumtion av rättvist handlade produkter. I arbetet med offentlig upphandling finns det särskilda rutiner för att säkerställa att inköp av varor inte leder till kränkningar av de mänskliga rättigheterna” .

Diplomeringen innebär att kommunen lever upp till kriterier och krav på rättvis handel i offentlig upphandling, genomför aktiviteter för att öka kännedomen om rättvis handel och har ett utbud av Fairtrade-märkta produkter i butik samt på caféer, restauranger och arbetsplatser i kommunen.

Om Fairtraide City

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.