Förbudet innebär bland annat att man inte får använda vattenslang. Foto: TT

Örebro kommuns beslut – förbud att vattna i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen fattade politikerna i tekniska nämnden beslut om att det kommer råda bevattningsförbud i Örebro kommun från och med början av april och tills vidare.

Enligt Örebro kommun har invånarna varit duktiga på att spara vatten under vintern. Men det är fortsatt brist på nederbörd och låga vattennivåer i sjöarna.

– Låga grundvattennivåer och dåligt med regn har gjort att läget har varit mycket ansträngt, sa Leif Rehnberg, chef för vatten och avlopp på Örebro kommun, under en presskonferens på torsdagen.

Förbud att spola med vattenslang

Strax innan presskonferensen beslutade tekniska nämnden om att införa ett bevattningsförbud från och med 10 april. Förbudet gäller tills vidare och innebär bland annat att man inte får använda vattenslang eller vattenspridare, inte fylla sin pool med dricksvatten eller använda högtryckstvätt.

Foto: Anders Nord/SVT

– Det är alltså för att förebygga en eventuell vattenbrist i sommar och höst, därför tar vi till den här metoden, sa Leif Rehnberg om beslutet.

Han sa även att om någon bryter allvarligt mot vattenförbudet har kommunen möjlighet att stänga av vattnet till fastigheten.

Gäller alla som har kommunalt vatten

Bevattningsförbudet gäller alla inom Örebro kommun som har kommunalt vatten och omfattar även näringsliv och föreningar.

– Tekniska nämnden har också beslutat att vi ska inte fylla våra plaskdammar, undantag den i Stadsparken. Alla som jobbar på Örebro kommun ska få information om läget och se över sin verksamhet ett varv till för att se vad vi gör som är vattenförbrukande, sa Hanna Dufva, chef för tekniska förvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet