Örebro län blir Mellansveriges centrum för civilt försvar och krisberedskap. Foto: TT/SVT

Länet blir centrum för civilt försvar och krisberedskap

Uppdaterad
Publicerad

Örebro blir ett av sex nya civilområden för civilt försvar och krisberedskap. Det står klart när regeringen i dag presenterar åtgärder för ett starkare civilt försvar, försörjningsberedskapen och samhällsviktiga funktioner.

Dagens regeringsbeslut om ny organisation för civilt försvar och krisberedskap innebär att länsstyrelsen i Örebro län blir ansvarig länsstyrelse för mellersta civilområdet. I området ingår Gävleborgs-, Dalarnas-, Västmanlands-, Uppsala-, Södermanlands-, Värmlands-, och Örebro län.

Uppdraget innebär bland annat att svara för samordning mellan berörda myndigheter och Försvarsmakten, stötta andra länsstyrelsers planering och samordning av de civila försvarsåtgärderna i området.

Nytt beredskapskansli

I fredstid handlar det om att samordna krisarbetet vid en händelse som berör flera län inom området och också att ta över ansvaret från kommunal räddningstjänst vid en svår händelse.

Länsstyrelsen i Örebro län kommer att inrätta ett nytt beredskapskansli som ska kunna vara i drift redan till 1 oktober.

Kansliet kommer att bemannas med ett tiotal personer som behöver nyanställas.

De övriga fem civilområdena är:

  • Norra civilområdet (Länsstyrelsen i Norrbotten i de fyra nordligaste länen)
  • Östra- (Länsstyrelsen i Stockholm med Gotlands län)
  • Sydöstra- (Länsstyrelsen i Östergötlands län med Jönköpings- och Kalmar län)
  • Västra- (Länsstyrelsen i Västra Götalands län med Hallands län) samt 
  • Södra civilområdet (Länsstyrelsen i Skåne län med Blekinge och Kronobergs län)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.