Örebro län toppar covidstatistiken i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

När Folkhälsomyndigheten presenterade färska siffror över antalet covidfall på fredagen var det dystra nyheter för Örebro län. Länet har nu flest antal konstaterade covidfall per invånare – i hela Sverige.

Per fredagen den 22 maj finns det i Örebro län 534 konstaterade covidsmittade per 100 000 invånare enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har Örebro gått om Sörmland, ett län som drabbats mycket hårt av coronapandemin. Dock tycker Anja Rosdahl, läkare på regionens smittskyddsenhet, att siffran inte stämmer överens med verkligheten.

– Vi har haft väldigt frikostig provtagning i flera veckor. Nu har vi även fri provtagning för all vårdomsorgspersonal. Jag är ganska säker på att ingen annan region har det. Den höga andelen bekräftade fall beror på att vi testat så många.

Hur kommer det sig att just Region Örebro län är mer frikostig med provtagningen än andra regioner?

– Vi har en ansvarig på labbet som varit drivande i frågan och även sjukhusledningen. Sen är det även en fråga om ekonomi och förmåga. Vissa regioner har inte ens ett eget labb utan måste skicka proverna till andra och då blir man begränsad, svarar Anja Rosdahl.

Andra- och tredjeplats

Sörmland hamnar den 22 maj på andra plats efter Örebro län, med 525 konstaterade fall per 100 000 invånare. Därefter kommer Stockholm med 464 fall, och Jämtland med 463 fall.

Enligt Region Örebro län finns fredagen den 22 maj 1 636 konstaterade fall av covid-19 i Örebro län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet