Omsorgsboendet Trädgårdarna i Örebro Foto: Johan Fowelin

Örebro näst bästa arkitekturkommun – igen

Uppdaterad
Publicerad

Fult eller snygg? Örebro fortsätter att hamna högt på listan över städer med god arkitektur.

För andra året i rad har Örebro kommun hamnat på en andraplats när Årets arkitekturkommun har utsetts. Den här gången fick Örebro se sig slagna av närbelägna Karlstad som kammade hem förstapriset.

Utmärkelsen delas ut av Sveriges arkitekter och HSB Riksförbund, till kommuner som kombinerar ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen.

Legat stabilt i topp

Även förra året fick Örebro en andraplats och åren dessförinnan har kommunen tilldelats första- och tredjeplats som Årets arkitekturkommun.

– Fantastiskt kul att vara på prispallen för fjärde gången och att branschen har så stort förtroende för Örebro kommun! säger stadsarkitekt Peder Hallkvist. Jag tror det handlar om att vi alltid försöker sätta arkitekturen i ett större sammanhang. Hur byggnader, platser, gator och natur hänger ihop och hur det påverkar oss människor. Att det handlar om mer än vad som är fult och snyggt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer