Per-Åke Sörman (C) och Katarina Folkeson (Mp) om Örebro kommuns miljömål. Foto: Monika Bruhn/SVT

Örebro sjunker som miljöförebild

Uppdaterad
Publicerad

År 2015 utsågs Örebro till landets främsta miljökommun i den årliga rankning som tidningen Aktuell Hållbarhet gör. Men i årets mätning har kommunen halkat ner till fjortonde plats.

Miljöpartiets nya kommunalråd Katarina Folkeson menar att de styrande partierna i kommunen inte avsätter tillräckliga resurser för att nå de miljömål man har satt upp.

– Det är skamligt att Örebro backar i klimat- och miljöarbetet. Kommunledningen slår sig ofta för bröstet för sitt eget klimatarbete. Men den här mätningen visar att de inte gör tillräckligt, menar Katarina Folkeson.

Klimatkrisen

Nytt hållbarhetsprogram

Kommunalrådet Per-Åke Sörman (C) som är ordförande i utskottet för hållbar utveckling menar att man har en rad åtgärder på gång.

– Redan nu i juni kommer vi att klubba ett nytt hållbarhetsprogram. Något som vi inte haft tidigare i kommunen. När det är på plats så kommer det att underlätta vårt fortsatta miljöarbete, säger per-Åke Sörman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet