Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hela Örebro universitets campusområde ska scannas in för att skapa en virtuell tvilling. Hör mer om varför och hur det går till i klippet! Foto: Anders Nord/SVT

Örebro universitet får virtuell tvilling – först i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hela Örebro universitet ska scannas in och få en så kallad virtuell tvilling. Projektet genomförs i sommar, och innebär att universitetet blir det första i Sverige med något som kan liknas vid en inomhusvariant av Google streetview.

Projektet ska ge möjlighet för studenter och andra att dels kunna gå genom byggnaderna på distans via internet, men också att den verkliga miljön och den digitala kan sammanfogas via så kallad AR – augmented reality, eller förstärkt verklighet.

Det betyder att besökare på Campus Örebro via appar, telefoner och glasögon lättare ska kunna navigera i byggnaderna och på campusområdet. Scanningen genomförs i sommar och handlar om både invändig och utvändig scanning.

Projektet är ett led i Örebro campus lab och det samarbete som universitetet har med fastighetsägaren Akademiska hus. Målsättningen är att göra Örebro universitet  det mest digitaliserade lärosätet i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer