Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Resandet har förändrats under pandemin för Örebro universitet. Rektorn pekar nu ut resor som kan fortsätta ske digitalt framöver. Foto: SVT

Så mycket har Örebro universitet sparat på resor under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för tjänsteresor har minskat rejält under pandemin för Örebro universitet. Förra året minskade kostnaderna med 26,5 miljoner kronor och årets prognos pekar mot samma minskning jämfört med 2019.

– Vi kommer inte komma tillbaks till där vi var tidigare, förutspår rektorn Johan Schnürer.

Resandet och utbytet med andra verksamheter runt om i världen är viktigt för ett lärosäte som Örebro Universitet. I den digitala världen har också mycket av kreativiteten gått förlorad när det inte gått att ses fysiskt på samma sätt som före pandemin, enligt Johan Schnürer.

– Jag är övertygad om att kreativiteten minskat när vi inte kunnat träffas, men samtidigt har det funnits mer tid för många att reflektera över sin forskning. Men i det långa loppet är det mötet mellan människor, möjligheterna att se ett experiment utföras i grannlaboratoriet som verkligen stimulerar vårt nya tänkande, menar rektorn.

Vilka resor är då mer onödiga och kan tas bort? Hör Johan Schnürer ge sin syn i klippet.

SVT rapporterade ·

Det finns inga publicerade inlägg ännu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer