Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Resandet har förändrats under pandemin för Örebro universitet. Rektorn pekar nu ut resor som kan fortsätta ske digitalt framöver. Foto: SVT

Så mycket har Örebro universitet sparat på resor under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för tjänsteresor har minskat rejält under pandemin för Örebro universitet. Förra året minskade kostnaderna med 26,5 miljoner kronor och årets prognos pekar mot samma minskning jämfört med 2019.

– Vi kommer inte komma tillbaks till där vi var tidigare, förutspår rektorn Johan Schnürer.

Resandet och utbytet med andra verksamheter runt om i världen är viktigt för ett lärosäte som Örebro Universitet. I den digitala världen har också mycket av kreativiteten gått förlorad när det inte gått att ses fysiskt på samma sätt som före pandemin, enligt Johan Schnürer.

– Jag är övertygad om att kreativiteten minskat när vi inte kunnat träffas, men samtidigt har det funnits mer tid för många att reflektera över sin forskning. Men i det långa loppet är det mötet mellan människor, möjligheterna att se ett experiment utföras i grannlaboratoriet som verkligen stimulerar vårt nya tänkande, menar rektorn.

Vilka resor är då mer onödiga och kan tas bort? Hör Johan Schnürer ge sin syn i klippet.

Hur har ditt resande i jobbet påverkats av pandemin, och vad tycker du om det?

Tack för ert deltagande i chatten här i dag! Nu stänger vi för denna gång.

Malin • De låga smittotalen i Värmland har gjort att vi på mitt jobb har kunnat jobba både på kontoret och på distans, men däremot har resor mellan kontor i Sverige i princip stannat av.

Det är fantastiskt att se hur samhället har ställt om till digitala möten, men nu finns det ett uppdämt behov av att träffas igen så nu kommer alla resor samtidigt istället.

Anna • Sålde bilen nov 2019 och har bara åkt stadsbuss en gång sedan dess, biljettpriset är för högt för mig. Går mest med sällskap, cyklar om jag är själv. Slutade resa med flyg för 15 år sedan pga klimatet, reser sällan med tåg för metallukten på perrongen gör mig illamående. Utflykter görs med bil, bekanta kör. Pandemin har gjort gatumiljön behagligare, mycket bättre luft!

Rebecca • Jag började cykla till jobbet de dagar jag jobbar på kontoret och till stan öht under starten av pandemin, för att undvika kollektivtrafiken.

Det har jag fortsatt med. Jag har tagit mig till kontoret två dagar i veckan och jobbar resten hemma. Så jag har börjat cykla väldigt mycket mer av pandemin.

Åker enbart buss och tunnelbana enstaka gånger och köper inte längre månadskort för kollektivtrafiken utan enbart reskassa.

Alexander • Jag slipper flytta till Malmö utan kan studera hemifrån

RoK • I mitt arbete har resandet ändrats. Det har blivit mer digitala möten, vilket är bra både för min egen del (restiden) men även för miljön.

Vissa möte har under pandemin ändå krävt fysiska möten pga mötets innehåll (säkerhet). Även när pandemin stabiliserats fortsätter digitala möten vilket skapar mer tid för annat än att resa.

Dock märks att de inofficiella möten/informationsutbyte som sker under/kaffepaus vid fysiska möten inte blir av. Dessa ”träffar” märks vid större och längre projekt saknas som gör att vissa framgångar minskas.

ll • Har arbetat mycket mer hemifrån.

Helle • Började två olika nya arbeten under pågående restriktioner. Ett nytt arbete helt på distans, som ej ens varit möjligt att ta om resor hade varit tvungna.

Det andra nya och huvudsakliga arbetet, med att arbeta hemifrån, och vissa dagar på plats. Fortsatt är planen där att arbeta hemifrån o på plats 50/50.

Även detta arbete hade ej varit möjligt att ta, om alla dagar hade varit på plats. Att arbeta på distans, skapar möjligheter att söka arbeten längre bort från där man bor.

Ser man det digitala som möjligheter, och ser till att det går att mötas ibland, kanske någon gång per vecka eller kanske månad. Finns det stora vinster att spara tid, och skapa utrymme för återhämtning.

Restid som sparas, skall inte bytas mot längre arbetstid utan användas som egen tid. Restid är inget man får betalt för, att använda den för sig själv och sin familj är långsiktigt hållbart.

Hej! Chatten är öppen, välkommen att dela med dig av dina erfarenheter!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer